Husstøvmideallergi hos børn

Begynder hver dag med snøften og nysen?

Er dit barn allergisk over for husstøvmider?

Det er vigtigt for dit barn med en god nats søvn. Hvis dit barn ofte vågner og ikke føler sig udsovet, kan det skyldes allergi mod husstøvmider.

Almindelige symptomer på husstøvmideallergi (også kaldet støvmideallergi eller støvallergi) er stoppet næse, løbende næse, kløende næse og gentagen nysen.

Symptomerne er oftest værst om natten og om morgenen. Det skyldes, at støvmiderne i vid udstrækning findes i møbler som eksempelvis vores senge. Efter en helt nat har barnet været eksponeret for støvmiderne i mange timer. Det indebærer, at nattesøvnen kan blive forstyrret, og at barnet føler sig træt i løbet af dagen.

Med tiden kan søvnmangel, som skyldes husstøvmideallergi, påvirke barnets energi samt koncentration og præstation i skolen. Allergien kan også påvirke humøret, og barnet bliver træt og uoplagt.

Det er vigtigt at behandle allergi for at få bugt med symptomerne og for at forhindre, at allergien fører til udviklingen af allergisk astma.

Har du mistanke om, at dit barn har husstøvmideallergi, er det vigtigt, at I søger læge eller en allergispecialist, som kan foretage en allergiudredning. Når allergien er blevet diagnosticeret, kan dit barn få den rigtige behandling.

Kontakt din læge eller en allergispecialist.

Find en klinik nær dig

Hvad er husstøvmider?

Husstøvmider er små dyr, som tilhører spindlerfamilien. De er 0,3 mm lange, hvilket gør dem svære at se med det blotte øje.

Husstøvmider er en af de mest almindelige årsager til indendørsallergi. Ud over at blive eksponeret for støvmider i hjemmet er andre almindelige steder hos venner, i skolen, busser, tog osv.

Husstøvmider er i sig selv ufarlige, men ved allergi kan symptomerne blive generende for dit barn. Ved husstøvmideallergi er man overfølsom over for allergifremkaldende proteiner, som stammer fra husstøvmidernes kroppe og ekskrementer.

Genkender du symptomerne?

De fleste børn med allergi over for husstøvmider har symptomer året rundt, men kan være særligt generet om efteråret og vinteren, hvor vi tilbringer mere tid indendørs.

De mest almindelige symptomer på allergi over for husstøvmider er:

  • Gentagen nysen
  • Stoppet næse, kløende næse og/eller løbende næse
  • Kløende, rindende og/eller røde øjne
  • Åndedrætsbesvær, hvæsende vejrtrækning eller hoste
Barn som nyser

Allergibehandling

Hvis dit barnet er generet af sin støvmideallergi, kan behandling være nødvendig. Der findes forskellige former for medicin til behandling af allergi. En del medicin behandler symptomerne, andet behandler både symptomerne og årsagen til allergien samtidigt.

Tal med din læge om, hvilken behandling der vil være bedst for dit barn. Lægen tager hensyn til flere faktorer ved valg af behandling, såsom hvor generende symptomerne er, hvor meget hverdagen påvirkes, dit barns almene helbredstilstand og jeres ønsker til behandlingen.

 

Mild allergi - Begrænsning af mængden af allergen, som dit barn udsættes for

Det er umuligt at få alle husstøvmider væk fra hjemmet ved rengøring, men der kan gøres en del, som kan gøre det lettere for barnet. For eksempel ved regelmæssigt at vaske sengetøj og minimere støvmængden i barnets soveværelse.

 

Moderat allergi - Lindring af barnets allergisymptomer

Når dit barn har gener pga. allergi, kan det være nødvendigt at tage allergimedicin for at behandle allergisymptomerne. Der findes flere forskellige behandlinger, som giver hurtig lindring.

En del af disse er receptfrie, men der er nogle, som kræver en recept. Søg rådgivning hos læger eller apotekspersonale, inden du giver medicinen til dit barn.

 

Svær allergi  - Behandling af årsagen til dit barns allergi

Hvis dit barn ikke opnår tilstrækkelig effekt af behandling med symptomlindrende medicin, kan allergivaccination være et alternativ. Til forskel fra symptomatiske lægemidler påvirker allergivaccination immunforsvaret. På den måde behandler man årsagen til allergien og ikke udelukkende symptomerne. Det indebærer, at effekten varer ved efter afsluttet behandling. Tal med jeres læge om, hvorvidt allergivaccination kunne være et alternativ for dit barn.

Læs mere om allergibeandling til børn

Allergi kan føre til astma

Hvis dit barn lider af husstøvmideallergi, er det i risikozonen for at udvikle astma. Er allergien ubehandlet, er risikoen større end, hvis allergien er under behandling. Derfor er det vigtigt at få en korrekt diagnose og behandling.

Sidst oppdateret 03/08/2020