Allergisymptomer

Forkølelse eller allergi, hvordan ved jeg, hvad der er hvad?

Styrer allergien dit liv?

Husstøvmideallergikere oplever ofte allergisymptomer året rundt og bliver trætte og mister energi på grund af dårlig nattesøvn.

Allergisymptomerne kan påvirke nattesøvnen og være årsag til træthed i dagtimerne, og dermed påvirke evnen til at fokusere og koncentrere sig på jobbet. Træning og andre aktiviteter kan blive en uoverskuelig udfordring, og man kan føle sig socialt isoleret. For børn og unge kan allergisymptomerne betyde en dårligere indlæring og påvirke præstationen i forhold til skole og uddannelse negativt.

Hvordan føles husstøvmideallergi?

Når Jon får en allergisk reaktion for husstøvmider, bliver han stakåndet og får slim i luftvejene. Samtidig oplever han en underlig uro i kroppen, fordi hans muskler får sværere ved at optage ilt. Måske kan du relatere til Jon oplevelser?

Heldigvis kan Jon holde sin allergi i skak med medicin og gode rutiner i hverdagen, hvor han lufter meget ud i soveværelset, bruger en hovedpude med latexkerne, sørger for hyppig oprydning og grundig rengøring af hjemmet.

Se og bliv inspireret til, hvad du kan gøre anderledes.

Hold øje med symptomerne

Du ved, hvordan det er at være forkølet, med nysen, snue og den generelle sygdomsfornemmelse. Disse symptomer er meget lig symptomerne på allergi i de øvre luftveje.

Allergi, der påvirker de øvre luftveje, forårsager irritation og inflammation i øjne, næse og hals. Derfor kan det indimellem være svært at vide, om er det forkølelse eller allergi.

Hvis dine symptomer bliver ved at vende tilbage, så kan det være et tegn på, at du har allergi.

Husstøvmideallergi kan forårsage alt fra lette gener til at have en afgørende betydning for dit daglige liv. De mest almindelige symptomer mærker du i næsen (allergisk rhinitis, også kaldet høfeber) med løbende næse, stoppet og kløende næse.

Det er også almindeligt, at man mærker allergien i øjnene (allergisk konjunktivitis eller øjeninflammation) med rindende øjne, røde øjne, hævede øjne eller kløende øjne. Du kan også få symptomer i andre dele af kroppen, eksempelvis at det klør i halsen, eller at du føler astmalignende symptomer som hoste, åndenød m.v.

Ved husstøvmideallergi forekommer symptomerne ofte hele året rundt, men de kan være særligt generende i de fugtige efterårs- og vintermåneder. De fleste, som bliver allergiske over for støvmider, oplever de første symptomer i børne- og ungdomsårene.

Allergiske symptomer kan påvirke din hverdag. Du sover måske dårligt med det resultat, at du føler dig træt og uoplagt i løbet af dagen. At man kan blive træt pga. husstøvmideallergi er måske ikke noget, man umiddelbart tænker over, men det er vigtigt at være opmærksom på det, både hos voksne og børn.

Dine allergisymptomer kan af samme årsag påvirke din koncentrationsevne, beslutningsevne og hukommelse.

Husstøvmideallergien kan desuden påvirke humøret og give en følelse af nedtrykthed, uro og irritation. Det er også vigtigt at være opmærksom på, om der er astmasymptomer i kombination med allergisymptomerne. Hvis allergien påvirker luftrøret, kan du få hoste og svært ved at trække vejret

 

Genkender du nogle af følgende symptomer?

Som allergiker kan du opleve et eller flere af følgende symptomer:

Symptomer fra næsen Symptomer fra øjnene Symptomer fra lunger/vejrtrækning Øvrige symptomer
nysen (ofte mange nys efter hinanden) kløende øjne hoste, særligt om natten hovedpine
løbende næse (vandig snue)  rindende øjne hvæsende åndedræt dårlig nattesøvn
stoppet næse hævede øjne vejrtrækningsbesvær træthed
kløende næse røde øjne trykken for brystet eksem eller udslæt

 

Tag dine allergisymptomer alvorligt

Hvis du ikke behandler din allergi, kan der være risiko for at udvikle allergisk astma, dette kaldes den allergiske march. Derfor er det vigtigt, at du tager dine symptomer alvorligt. Hvis ikke du bliver hjulpet af din nuværende allergimedicin, bør du gå til læge for en nærmere allergiudredning.

Uanset om du har mild, moderat eller svær husstøvmideallergi, er der hjælp at få. Målet er, at allergien påvirker dig mindst muligt

Forkølelse eller allergi – hvordan kender jeg forskel?

Hvis du ofte er stoppet i næsen, nyser og har kløende og irriterede øjne (måske især, når du opholder dig i soveværelset), kan du være allergisk over for husstøvmider. Dette minder meget om symptomerne ved forkølelse. Så hvordan skal man vide, hvad der er hvad?

Grundreglen er, at en normal forkølelse oftest er overstået inden for en uges tid, mens symptomerne kan være til stede det meste af året ved husstøvmideallergi. Mange tror fejlagtigt, at de er blevet ramt af en langvarig forkølelse, mens det reelt er husstøvmideallergi, de lider af.

Symptomer Husstøvmideallergi Forkølelse
Næse og hals Nyseanfald – flere nys i træk. Snottet er letflydende, og næsen løber, klør og er stoppet. Kløe i halsen. Sporadisk nysen. Snottet bliver ofte langsomt flydende efter et stykke tid, og næsen løber og er stoppet. Ondt i halsen.
Øjne Røde, kløende, hævede, irriterede. Ofte ingen symptomer i øjnene.
Kropstemperatur Som regel ingen feber. Lav feber kan forekomme.
Varighed Kan vare i flere uger, vender ofte tilbage. Går ofte over af sig selv inden for en uge.
Lunger/åndedræt Hoste, især om natten, hæshed, hvæsende åndedræt, let ved at miste pusten, vejrtrækningsbesvær, trykken for brystet. Hoste – slimet, tør eller krillerhoste. Pibelyd ved vejrtrækning, ubehag/smerte ved brystbenet, når man hoster.

Hvorfor er jeg allergisk?

Nysen, løbende næse, stoppet næse og de øvrige allergisymptomer skyldes reaktioner fra din krops immunsystem. Dit immunsystem identificerer fejlagtigt visse stoffer (allergener), eksempelvis fra græspollen, birkepollen eller husstøvmider, som farlige for kroppen. Selv om disse stoffer faktisk ikke er skadelige, reagerer dit immunsystem, som om de var, hver gang du støder på dem.

Kroppen kan bl.a. reagere ved at udskille histamin, når du eksponeres for det stof, du er allergisk over for, f.eks. allergener fra husstøvmider, og det fører til, at du oplever symptomer på allergi. Man ved ikke, hvorfor nogle mennesker udvikler allergi, og andre ikke gør, men man ved, at allergi kan være arveligt.

Gør noget ved dine allergisymptomer

Du kan have det virkelig dårligt pga. din allergi. Du kan måske ikke præstere optimalt på jobbet. Det påvirker måske din træning eller dine daglige aktiviteter med venner og familie.

Der er ovenikøbet en øget risiko for at udvikle flere allergier og/eller allergisk astma. Det kaldes for den allergiske march.

Læs mere om allergisk astma

allergisk pige

Start med at gå til din læge, få lavet en allergitest (hudpriktest og/eller blodprøve) og få stillet en diagnose. Ud fra testresultatet kan din læge rådgive dig om, hvilken behandling der er bedst for dig.

Kontakt din læge eller en allergispecialist

Husstøvmideallergi

Kan husstøvmider være årsag til mine gener?

Generes du af allergisymptomer året rundt? Vågner du ofte om morgenen og føler dig udmattet? I givet fald kan du være allergisk over for støvmider. Husstøvmider findes mange steder, men fremfor alt i din seng.

Symptomer på bestemte tidspunkter af året

Nyser du konstant, har du stoppet næse eller løbende næse på bestemte tidspunkter af året?

Så kan du have pollenallergi, også kendt som høfeber eller allergisk rhinitis. Denne type allergi skyldes, at pollen fra for eksempel græs, træer eller planter frigøres og flyver omkring i den luft, vi indånder.

Sidst oppdateret 25/09/2023