Allergi og astma

Ubehandlet allergi kan føre til astma

Er du i risikozonen for at udvikle allergisk astma?

Ingen ønsker at vågne om natten med hoste, pibende vejrtrækning og/eller vejrtrækningsbesvær.

Har du en ubehandlet eller fejlbehandlet allergi, kan den udvikle sig til allergisk astma, som er en kronisk inflammation i de nedre luftveje. Det kan føre til, at du får brug for luftrørsudvidende og/eller inflammationsdæmpende astmamedicin.

Hvis din allergi udvikler sig til astma, kan du få længerevarende hoste med flere og oftere astmaanfald. Derfor er det vigtigt, at du får en diagnose og behandling for din allergi så tidligt som muligt.

 

Du bør være opmærksom, hvis:

  • Din almindelige medicin ikke lindrer dine allergisymptomer
  • Du er nødt til at øge dosen af din medicin for at lindre dine allergisymptomer
  • Din vejrtrækning påvirkes mere og mere af din allergi

Hvordan føles husstøvmideallergi?

Når Jon får en allergisk reaktion for husstøvmider, bliver han stakåndet og får slim i luftvejene. Samtidig oplever han en underlig uro i kroppen, fordi hans muskler får sværere ved at optage ilt. Måske kan du relatere til Jon oplevelser?

Heldigvis kan Jon holde sin allergi i skak med medicin og gode rutiner i hverdagen, hvor han lufter meget ud i soveværelset, bruger en hovedpude med latexkerne, sørger for hyppig oprydning og grundig rengøring af hjemmet.

Hvordan hænger allergi og astma sammen?

Dine øvre og nedre luftveje hænger sammen (næse og lunger). En inflammation, som skyldes en allergisk reaktion, kan sprede sig fra din næse og ned til dine lunger og forårsage astma.

Astma kan udløses af luftforureninger eller infektioner, som forkølelse og influenza, men forårsages i mange tilfælde af allergener (de stoffer, du er allergisk over for), som findes i den luft, du indånder. Allergenerne kan f.eks. stamme fra pollen og husstøvmider.

 

Allergisymptomer i de øvre luftveje (allergisk rhinitis) Astmasymptomer i de nedre luftveje (allergisk astma)
Gentagen nysen, kløende næse, stoppet næse og løbende næse. Hvæsende vejrtrækning, hoste og vejrtrækningsbesvær.

Kontakt din læge

Mange ser allergi som noget, de må acceptere og leve med. Lader du din allergi være ubehandlet, øges risikoen for, at den udvikler sig til allergisk astma.

Lad ikke allergien styre dit liv. Bestil tid hos din læge til en allergiudredning og samtale om dine behandlingsalternativer.

Børn, allergi og astma

Har dit barn problemer med allergi, som påvirker næsen?

Børn med allergisk rhinitis har op til syv gange større risiko for at udvikle astma senere i livet (sammenlignet med børn uden allergi).

Vær derfor opmærksom på, at dit barn så hurtigt som muligt får behandling mod sin allergi.

Forebyg astma

Der findes flere behandlingsmuligheder for allergikere. Ofte får du råd om at undgå de stoffer, som forårsager din allergi. Visse allergener er lettere at undgå, hvis de f.eks.findes i fødevarer, mens luftbårne stoffer (allergener) fra f.eks. pollen, husstøvmider eller husdyr kan være svære at undgå.

Mange bliver hjulpet af allergimedicin, som lindrer symptomerne. Disse omfatter antihistamintabletter, næsespray og øjendråber.

En del allergikere oplever, at symptomatiske lægemidler ikke altid hjælper, eller at de må tage mere og mere medicin for at holde symptomerne i skak.

Da kan allergivaccination være aktuelt. Allergivaccination behandler både symptomerne og årsagen til din allergi. Behandlingen virker ved, at du gradvist opbygger en tolerance overfor det stof (allergenet), som forårsager din allergi.

Allergivaccination kan også have betydning, når det gælder om at reducere risikoen for at udvikle allergisk astma fra allergisk rhinitis (høfeber).

Spørg din læge om, hvilken behandling der passer til dig.

Læs mere om allergivaccination

Sidst oppdateret 30/01/2023