Her finder du hjælp og gode råd

Allergibehandling til børn

Korrekt behandling er vigtig

I dag findes der behandlinger, som i de fleste tilfælde kan mindske generne, men problemet for mange forældre er at finde den rigtige behandling til deres barn.

En måde at forebygge allergiske reaktioner er at forsøge at undgå at komme i kontakt med det stof (allergen), dit barn er allergisk overfor.

Desværre er det dog nærmest umuligt at undgå husstøvmider. Det er svært at fjerne husstøvmideallergenerne fuldstændigt i hjemmet, og støvmider findes desuden ofte også i andre omgivelser, hvor barnet opholder sig. Oftest er medicin nødvendig, for at barnet kan have det godt og ikke bliver begrænset i sine daglige aktiviteter.

Der findes flere behandlingsmuligheder med forskellige fordele og ulemper, læs mere nedenfor. Tal med lægen for at finde frem til, hvilken behandling der er bedst til dit barn.

Behandling af allergi

Mild allergi – undgå specifikke allergener

Ved visse former for allergi, f.eks. fødevareallergi, er det i mange tilfælde muligt at undgå det, man er allergisk overfor, mens det er sværere ved f.eks husstøvmideallergi, hvor allergenerne er luftbårne.

Fordele Ulemper
lave omkostninger det er næsten umuligt at fjerne alle allergener
ingen bivirkninger  

 

Læs mere

 

Moderat allergi – Medicin til lindring af allergisymptomerne

Hvis barnet ikke kan undgå et allergen, eller symptomerne er generende, er medicin nødvendig.

Der findes mange forskellige former for symptomatiske lægemidler, for eksempel antihistaminer. Symptomatisk medicin giver en lokal symptomlindring, og derfor må mange tage flere forskellige slags medicin for at lindre symptomerne. For en husstøvmideallergiker er det ikke ualmindeligt f.eks. at have et præparat mod kløe i øjnene, et andet mod løbende næse og et tredje mod kløe i halsen eller astmasymptomer.

Fælles for disse lægemidler er, at de giver en relativ hurtig lindring, som dog ofte er kortvarig, da symptomerne vender tilbage, når man holder op  med at tage medicinen. Det skyldes, at medicinen blot behandler symptomerne på allergien. Mange oplever imidlertid, at symptomatiske lægemidler har god effekt og giver tilstrækkelig lindring.

Der findes både receptfrie og receptpligtige symptomatiske lægemidler. Rådfør dig med apotekspersonalet eller lægen for at finde den bedste behandling til dit barn.

Fordele Ulemper
hurtig symptomlindring der kan forekomme bivirkninger
  det kan blive dyrt i det lange løb
  ingen vedvarende forbedring af allergisymptomerne


Læs mere

 

Svær allergi - Behandling af årsagen til barnets allergi

Mange børn har så svær en husstøvmideallergi, at symptomatisk medicin ikke har tilstrækkelig effekt. For dem kan allergivaccination, den eneste behandling som både er rettet mod årsagen til allergien og lindring af symptomerne, være et alternativ. Allergivaccination mod husstøvmideallergi kan gives som tabletter (fra 12 år) eller som injektioner (fra 5 år).

Fordele Ulemper
behandler årsagen til allergien der er risiko for bivirkninger
giver en længerevarende forbedring af de allergiske symptomer ud over symptomlindring i behandlingstiden behandlingstiden er ca. 3 år
kan reducere risikoen for astmakomplikationer  


Læs mere

Vil mit barn have gavn af allergivaccination?

For at finde ud af om dit barn kan være kandidat til allergivaccination, skal du bestille en tid hos en læge/allergispecialist, så I kan drøfte behandlingsmulighederne. Du kan søge hjælp via din egen læge eller se, om der findes en klinik i nærheden af, hvor I bor, i linket nedenunder.

Sådan hjælper du dit barn med at undgå husstøvmider

  • Vask sengetøj i varmt vand (60°) en gang om ugen, og tør det i tørretumbleren.
  • Anvend et husstøvmidetæt (også kendt som allergivenligt) betræk på madrasser og puder i barnets soveværelse.
  • Fjern alle gulvtæpper i dit hjem, især i barnets soveværelse.
  • Hold luftfugtigheden nede (under 45 %) i dit barns soveværelse ved at bruge luftaffugtere og aircondition.
  • Begræns antallet af krammedyr i barnets seng.
  • Rengør dit hjem, og vask dit barns tøj og legetøj regelmæssigt.
  • Installer et HEPA-filter i støvsugeren.

Hold øje med symptomerne

Mange børn med allergi har behov for medicin for at mindske deres gener. Symptomlindrende medicin reducerer allergisymptomerne. Medicinen kan påvirke hele kroppen, såkaldte systemiske lægemidler, eller lindre lokalt som eksempelvis næsespray eller øjendråber.

Du og dit barn er nødt til at have medicinen ved hånden og tage det med i skole, på udflugter etc.

Selvom medicinen lindrer dit barns symptomer, så behandler den ikke årsagen til de allergiske gener, eller giver en længerevarende lindring af symptomerne. Medicinen hjælper kun den tid, dit barn tager den.

 

Undgå at allergien forværres

Har dit barn fortsat gener, selv efter at have taget symptomatisk medicin? Har dit barn behov for en øget medicindosis for at få en effekt?

Allergivaccination behandler årsagen til allergien, og behandlingen foregår ved, at dit barn regelmæssigt får tilført en kontrolleret dosis af det allergen, som fremkalder de allergiske symptomer. På den måde omstilles immunsystemet over tid, og kroppens tolerance over for allergenet øges.

Behandlingen tager tre år for opnå en langsigtet beskyttelse. Det kan lyde som lang tid, men det er nødvendigt for at sikre, at dit barn får effekt af behandlingen, også efter behandlingen er afsluttet.

Læs mere

Ubehandlet allergi kan føre til astma

Vidste du, at der er risiko for, at dit barn udvikler astma, hvis allergien ikke bliver behandlet? Faktum er, at børn, som har allergiske gener, der påvirker næsen, har op til syv gange større risiko for at udvikle astma senere i livet end de børn, som ikke er allergikere. Derfor er det vigtigt, at du sørger for, at dit barn kommer til læge med henblik på udredning og behandling så tidligt som muligt i forløbet.

Sidst oppdateret 03/08/2020