Her kan du finde svar på de mest almindelige spørgsmål

Spørgsmål og svar

Spørgsmål og svar

Hvad er allergi?

Immunforsvaret beskytter kroppen mod bakterier, virus, svampe og parasitter. Hos personer med allergi overreagerer immunforsvaret på stoffer (allergener), som normalt er uskadelige for kroppen, og der opstår en allergisk reaktion ved kontakt med disse stoffer.

Hvad er allergivaccine?

Allergivaccine er en behandling, som gradvist 'omprogrammerer' dit immunforsvar, så det ikke reagerer så voldsomt på det, du er allergisk overfor. Behandling med allergivaccine fører til færre symptomer eller i bedste fald, at allergien forsvinder helt.

Hvordan virker vaccinen?

Du får tabletter eller indsprøjtninger med netop det allergen, du er allergisk overfor. Hvis du får allergivaccine med indsprøjtninger, sker det først i små doser en gang om ugen og herefter i høje doser hver sjette til ottende uge i 3-5 år, så du kan opbygge langvarig tolerance over for stoffet. Hvis du får allergivaccine som tablet, tager du én tablet dagligt i tre år.

Hvilke allergier kan vaccinen gives mod?

Husstøvmideallergi, pollenallergi (græs, løvtræ), pelsdyrallergi (kat, hund) samt allergi over for insektgift (bi og hveps).

Findes der allergivaccination mod fødevareallergier?

Indtil videre findes der ingen allergivacciner mod fødevareallergier.

Hvem kan få allergivaccination?

Opnår du ikke tilstrækkelig lindring med din sædvanlige allergimedicin, får du normalt tilbud om allergivaccination. Får du ikke tilbuddet af lægen, kan du selv bringe det op og høre, om det er en mulighed. Allergivaccination tilbydes som regel i de tilfælde, hvor allergien påvirker livskvaliteten og arbejdslivet. Ved livstruende reaktioner efter bi- eller hvepsestik tilbydes allergivaccination normalt også.

Hvor kan man få allergivaccination?

Indsprøjtning med allergivaccine eller opstart med allergivaccine i tabletform sker hos lægen. Du kan også tjekke side "Få hjælp til din allergi".

Kan allergivaccination helbrede min allergi?

Allergivaccination er den eneste behandling, som påvirker årsagen til allergien, og som derfor har potentiale til at helbrede sygdommen. Allergivaccine helbreder ikke alle 100 pct., men de fleste oplever forbedret livskvalitet og mindre behov for at tage deres normale allergimedicin.

Hjælper allergivaccination mod astma?

Der er gode chancer for, at allergisk astma kan lindres af allergivaccine. Vaccinen kan endda modvirke, at allergien udvikler sig til astma. Dette er dog endnu ikke undersøgt med tabletbaseret allergivaccine, men kun for traditionel injektionsbehandling.

Hvor hurtigt virker behandlingen?

Effekten viser sig normalt efter nogle måneders behandling. Behandling med allergivaccination mod husstøvmideallergi kan sættes i gang hele året rundt.

Hvor længe varer effekten?

Det er individuelt, hvor længe effekten varer ved, efter behandlingen er afsluttet.

Har behandlingen andre effekter?

Der er gode chancer for, at allergisk astma kan lindres af allergivaccine. Vaccinen kan endda modvirke, at allergien udvikler sig til astma. Dette er dog endnu ikke undersøgt for tabletbaseret allergivaccine, men alene for traditionel injektionsbehandling.

Har vaccinen bivirkninger?

Eftersom indsprøjtninger og tabletter indeholder det stof (allergen), som du er allergisk overfor, er der en naturlig risiko for forskellige allergiske reaktioner. Oftest forekommer kløe og rødme omkring indsprøjtningsstedet eller kløe i munden ved tabletbehandling, mens øjenirritation, tilstoppet næse eller astmabesvær er mindre almindelige bivirkninger. En del kan få små knuder under huden omkring injektionsstedet. Knuderne kan klø, men de forsvinder normalt efter nogle uger. I sjældne tilfælde kan kroppen reagere med en allergisk chockreaktion. Det er derfor, du altid skal blive hos lægen i 30 minutter efter en indsprøjtning. Hvis du får tabletter, skal du altid tage den første tablet hos lægen, mens du kan tage efterfølgende tabletter hjemme uden overvågning.

Sidst oppdateret 03/08/2020